Kan ik zomaar naar een tandarts?

Een gezonde mond is een belangrijk onderdeel van een gezond lichaam. Regelmatig naar de tandarts gaan is daarom van groot belang. Maar kan iedereen zomaar naar de tandarts? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we meer over het belang van regelmatig tandartsbezoek.

Inleiding

Regelmatig tandartsbezoek is belangrijk voor een gezonde mond. Maar wat als je nog nooit naar de tandarts bent geweest? Of als je al een tijdje niet meer bent geweest? Kan je dan zomaar naar een tandarts? In dit artikel vertellen we meer over wie er naar de tandarts kan en waarom regelmatig tandartsbezoek belangrijk is.

Wie kan er naar de tandarts?

Iedereen kan in principe naar de tandarts. Of je nu jong of oud bent, gezond of ziek. Er zijn echter wel een aantal uitzonderingen. Zo kan het zijn dat je om medische redenen niet naar de tandarts kan of mag. Denk bijvoorbeeld aan mensen met bepaalde bloedziekten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Ook als je een infectieziekte hebt, kan het zijn dat je tijdelijk niet naar de tandarts kan.

Waarom is regelmatig tandartsbezoek belangrijk?

Regelmatig tandartsbezoek is belangrijk voor een gezonde mond. De tandarts kan tandproblemen tijdig opsporen en behandelen. Hierdoor voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Daarnaast kan de tandarts ook tandsteen en tandplak verwijderen, waardoor je gebit gezond blijft. Bovendien kan de tandarts je adviseren over mondverzorging, zoals poetsen en flossen.

Wat gebeurt er tijdens een tandartsbezoek?

Tijdens een tandartsbezoek kijkt de tandarts naar de gezondheid van je gebit. Hij controleert je tanden, kiezen en tandvlees op gaatjes en tandvleesontstekingen. Ook kan hij controleren of er sprake is van tanderosie of tandvleesproblemen. Daarnaast kan de tandarts tandsteen en tandplak verwijderen en kan hij een gebitsreiniging uitvoeren.

Hoe vaak moet je naar de tandarts?

Het advies is om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Als je regelmatig tandartsbezoek hebt en een gezond gebit, kan het zijn dat je tandarts adviseert om eens per twee jaar langs te komen. Mensen met tandproblemen, een slechte mondhygiëne of een verhoogd risico op tandproblemen, zoals rokers, wordt geadviseerd om vaker naar de tandarts te gaan.

Wat zijn de kosten van een tandartsbezoek?

De kosten van een tandartsbezoek verschillen per per behandeling. In Nederland is tandheelkunde onderdeel van de basisverzekering, maar dit geldt alleen voor kinderen tot 18 jaar. Volwassenen moeten een aanvullende verzekering afsluiten om tandheelkundige kosten vergoed te krijgen. Het is daarom belangrijk om vooraf te informeren bij je zorgverzekeraar welke kosten wel en niet vergoed worden.

Wat als je angst hebt voor de tandarts?

Veel mensen hebben angst voor de tandarts. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een nare ervaring in het verleden of angst voor pijn. Gelukkig zijn er tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met angst. Zij nemen extra tijd voor de behandeling en stellen de patiënt op zijn gemak. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van lachgas of andere vormen van sedatie.

Wat kan je zelf doen voor een gezonde mond?

Naast regelmatig tandartsbezoek kan je zelf ook veel doen voor een gezonde mond. Poets je tanden twee keer per dag met fluoridetandpasta en gebruik dagelijks floss of tandenstokers om tandplak te verwijderen. Beperk het gebruik van suiker en eet vooral gezonde voeding, zoals groente, fruit en volkorenproducten. Rook niet en beperk het gebruik van alcohol.

Conclusie

Regelmatig tandartsbezoek is belangrijk voor een gezonde mond. Iedereen kan in principe naar de tandarts, maar er zijn wel uitzonderingen. Tijdens een tandartsbezoek kijkt de tandarts naar de gezondheid van je gebit en kan hij tandproblemen tijdig opsporen en behandelen. Het advies is om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan. Naast regelmatig tandartsbezoek kan je zelf ook veel doen voor een gezonde mond.

Aangesloten bij:
knmt-logo