Kroon- en brugwerk

Kroon- en brugwerk in Leiden

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Een kroon of brug benadert de oorspronkelijk vorm en functie van uw tand of kies zo goed mogelijk. De behandeling die komt kijken bij een kroon of brug is ingewikkelder dan wanneer u een gewone vulling nodig heeft. Houdt er rekening mee dat u enkele keren bij de tandarts moet terugkomen. Meer weten over een kroon of brug? Lees dan hieronder verder.

De kroon

In feite is een kroon een soort kap dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit dan op de afgeslepen tand of kies vastgelijmd. De kroon zorgt ervoor dat de tand of kies de oorspronkelijke vorm en functie weer heeft. Een kroon wordt toegepast wanneer er bijvoorbeeld onvoldoende houvast is voor een vulling dankzij tandbederf. Ook wordt een kroon gebruikt ter verbetering van het uiterlijk. Doorgaans gaat het dan om verkleurde en/of tanden en kiezen die slecht gevormd zijn. Als een tand of kies niet voldoende houvast kan bieden voor een kroon dan kan er ook een implantaat worden geïmplementeerd in de kaak waar de kroon op geplaatst wordt.

blank

De brug

Een brug wordt gebruikt ter vervanging van meerdere tanden en/of kiezen op rij. Een brug zijn vast op twee of meer punten. Ook dit kunnen afgeslepen tanden of kiezen zijn of een implantaten. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de afgeslepen tanden of implantaten passen. Tussen de kronen komt een zogeheten dummy. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden die de open ruimte opvullen.

De behandeling

De behandeling voor een kroon of brug bestaat uit verschillende stappen. Houdt rekening met twee tot drie bezoeken aan onze tandarts. Dit komt mede omdat een kroon of brug niet direct in uw mond wordt gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. De eerste stap is het slijpen van de tand of kies waar de brug of kroon aan verankerd wordt. Zo wordt er voldoende ruimte gemaakt om een kroon of brug te maken. Indien nodig krijgt u een plaatselijke verdoving. 

Als volgende stap wordt door onze tandarts een exacte afdruk gemaakt van uw gebit met behulp van zacht materiaal. Aan de hand van deze afdruk in het laboratorium een passende brug of kroon gemaakt. Om deze tijd te overbruggen wordt een tijdelijke kroon of brug van kunststof geplaatst. Zodra de definitieve kroon of brug klaar is, wordt deze gepast en vervolgens vastgemaakt met een speciaal ontwikkeld cement.

HEEFT U EEN VRAAG OVER KROON- EN BRUGWERK?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.