Vullingen

Vullingen zetten in Leiden

Wanneer er tandbederf in uw tand of kies zit of als uw kies zelfs afbreekt, dan kan een tandarts dit restaureren met een vulling. Een tandarts kan deze behandeling zelf doen, of voor een klein nieuw gaatje doorverwijzen naar een mondhygiënist. De vulling is doorgaans tandkleurig of zilverkleurig. Het kan ook gebeuren dat een huidige vulling vervangen dient te worden wanneer er een breuk in de vulling zit. Dankzij een vulling kunt u weer goed kauwen en andere (pijn)klachten voorkomen. Wanneer uw tandvlees terugtrekt kan het gebeuren dat de tandhalzen bloot komen te liggen. Hierdoor kan gevoeligheid ontstaan bij koude of warme dranken. Onze tandarts kan de tandhals afdekken met een vulling.

Soorten vullingen

Zoals gezegd zijn er zowel witte als zilveren vullingen. De witte vulling wordt in de meeste gevallen gebruikt. Deze kan gemaakt zijn van glasionomeercement, compomeer of composiet. Composiet wordt het meeste gebruikt doordat er veel mee mogelijk is. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat voortanden na een scheur of breuk opnieuw kunnen worden opgebouwd en ook verkleuringen van tanden en kiezen kunnen worden hersteld.
De zilverkleurige vullingen zijn gemaakt van amalgaam en worden al eeuwenlang gebruikt. Dit type is erg slijtvast en wordt doorgaans gebruikt om gaatjes in kiezen op te vullen. Ondanks de voordelen wordt amalgaam steeds minder gebruikt.

blank

Behandeling voor vullingen

Wanneer je een vulling nodig hebt, kan het zijn dat onze tandarts u eerst verdooft. Vervolgens wordt het tandbederf of de oude vulling weg geboord. Zodra uw kies of tand weer helemaal schoon en droog is wordt de kies geëtst. Dit wordt gedaan om het weefsel ruwer te maken zodat de vulling beter hecht. Vervolgens wordt een speciale lijmlaag aangelegd waarop de vulling wordt aangebracht in verschillende lagen. Tussen de lagen door wordt het vulmateriaal uitgehard dankzij een blauwe lamp. Als laatste wordt de vulling afgewerkt met een boortje.
Heeft u een vulling nodig of heeft u last van uw vullingen? Neem dan contact op met Tandarts Lammenschans voor controle.

HEEFT U EEN VRAAG OVER VULLINGEN ZETTEN?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.