Klikgebit

Klikgebit in Leiden

Een klikgebit is een variant op het bekende kunstgebit. Dit type gebit biedt uitkomst wanneer er op de huidige kaak te weinig houvast is voor een prothese. Over het algemeen is een normaal kunstgebit de eerste keuze vanwege de lagere kost en de ruime vergoeding die elke vijf jaar beschikbaar is met een basis zorgverzekering. 

Zodra een normaal kunstgebit niet (meer) de gewenste oplossing is, dankzij bijvoorbeeld een te laag botvolume, dan is een klikgebit een goede oplossing. Meer over een klikgebit leest u hieronder.

Wat is een klikgebit

Zoals gezegd is een klikgebit een variant op een normaal kunstgebit. Een klikgebit wordt vastgeklikt op twee tot vier implantaten in de onderkaak. Dit kan door middel van drukknoppen of op een staaf. U kunt zelf het gebit uitnemen en weer vastklikken. Zodra u een klikgebit krijgt, krijgt u ook een nieuwe bovenprothese (zonder implantaten) aangemeten zodat deze goed aansluit op het nieuwe klikgebit.

Wanneer in aanmerking voor een klikgebit?

Een van de redenen om in aanmerking te komen is als u volledig tandeloos bent. Een andere reden kan zijn dat u geen normaal kunstgebit kunt krijgen vanwege de vorm of het formaat van uw kaak. De vorm of het formaat van de kaak kan aangepast worden doordat mensen tanden en/of kiezen missen of al een lange tijd een kunstgebit dragen.

Voordelen klikgebit

Een klikgebit biedt een hoop voordelen ten opzichte van een regulier kunstgebit. De voordelen zijn:

  • U kunt weer goed kauwen met vaste tanden en kiezen;
  • U hoeft niet meer bang te zijn om uw kunstgebit te verliezen tijdens het praten of lachen;
  • Op de plek van de implantaten zullen uw kaken niet verder slinken;
  • Vanwege het minder slinken van uw kaak zal uw gezicht minder invallen;
  • Kleefpasta’s worden overbodig;
  • Een klikgebit ziet eruit als echte tanden en kiezen;
  • Afhankelijk per situatie kan een klikgebit zonder verhemelteplaat worden gemaakt, dit zorgt ervoor dat u een vrij gehemelte heeft;
  • Uw smaak blijft hetzelfde.

Kunstgebit of klikgebit?

Waar een ‘gewoon’ kunstgebit los in de mond zit, wordt een klikgebit vastgeklikt op implantaten: metalen staafjes die in het kaakbot worden vastgezet. Dit is het belangrijkste verschil tussen beiden.

HEEFT U EEN VRAAG OVER KLIKGEBIT?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.