Kaak klemmen / Tandenknarsen

Kaakklemmen en tandenknarsen

Kaakklemmen is geen op zichzelf staand gebitsprobleem. Net als tandenknarsen is het een teken dat er teveel spanning in je lijf zit. Niet alleen voor je gebit is het belangrijk om dit probleem te onderkennen en de oorzaak van deze spanningen aan te pakken. Meer over kaakklemmen en tandenknarsen leest u hieronder.

Wat is de oorzaak van kaakklemmen?

Hoewel stress een belangrijke oorzaak is van bruxisme, kan kaakklemmen ook beginnen na een tandheelkundige ingreep.

Ook kan de kaak-uitlijning zodanig veranderd zijn, dat je dit onbewust probeert te corrigeren door de kiezen te klemmen en te schuiven.

Maar meestal is bruxisme, zowel tandenknarsen als kaakklemmen, een kwestie van het centraal zenuwstelsel, zoals stressklachten.

Is kaakklemmen onschuldiger dan tandenknarsen?

Over het algemeen wordt kaakklemmen als minder problematisch gezien dan het nachtelijke tandenknarsen. Maar niet alle deskundigen zijn het daar mee eens. Bijvoorbeeld Mauro Farella, professor orthodontie van de Universiteit van Otago in Nieuw Zeeland. Hij vindt dat het klemmen van de tanden evengoed schade aan het gebit veroorzaakt. Bovendien stelt hij dat het nachtelijke tandenknarsen gewelddadiger is, maar dat je in je slaap maar korte perioden achtereen knarst. Het ´s nachts of overdag klemmen van de kaken is daarbij vergeleken minder intens, maar veel mensen doen het voor langere periodes of zelfs constant.

Wat te doen tegen tandenknarsen en klemmen?

Allereerst zul je je bewust moeten worden dat je je kaken op elkaar klemt. Als je dat doet door een niet goed afgewerkte vulling of ander probleem aan je gebit, kan de tandarts dit verhelpen. Hiermee voorkom je dat het kaakklemmen een tic of een automatisme wordt.

Als je, bijvoorbeeld door langdurige stress, langdurig je kaken klemt, kun je beter je bij je huisarts langsgaan. Bij het verhelpen van de gevolgen van het kaakklemmen moet aandacht gegeven worden aan het voorkomen van verdere slijtage aan het gebit en de kaakspieren- en gewrichten en het verhelpen van de al ontstane schade.

Daarnaast moet je natuurlijk ook aandacht geven aan het wegnemen van de oorzaken van het kaakklemmen of knarsen.

In sommige gevallen kiest men voor botulinum toxin om de spieren die niet te beheersen zijn lam te leggen of een knarsbitje die je gebit beschermt. Daarnaast kan het masseren of verwarmen van de kaakspieren uitkomst bieden om tandenknarsen en kaakklemmen te verminderen.

Als de klachten te hevig zijn, kunt u met uw tandarts of een kaakfysiotherapeut kijken wat er mogelijk is.

HEEFT U EEN VRAAG OVER KAAK KLEMMEN OF KNARSEN?

Stel hier de vraag en ontvang binnen 24 uur antwoord op uw vraag.

Wat is tanden knarsen?

Wat houdt tanden knarsen in?

Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen, vaak tijdens de slaap. Dit kan leiden tot schade aan het glazuur, pijnlijke kaken en zelfs hoofdpijn. Bruxisme kan zowel overdag als ’s nachts voorkomen.

Hoe herken je tandenknarsen?

Veel mensen merken niet dat ze tandenknarsen, omdat het meestal tijdens de slaap gebeurt. Symptomen zoals een knarsend geluid, gevoelige tanden of pijn in de kaak kunnen erop wijzen dat je aan bruxisme lijdt.

Waarom is tandenknarsen een probleem?

Langdurig tandenknarsen kan leiden tot ernstige slijtage van tanden en kiezen, beschadiging van het kaakgewricht en gebitspijn. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen om verdere schade te voorkomen.

Oorzaken van tandenknarsen

Stress en spanning

De meest voorkomende oorzaak van tandenknarsen is stress. Spanning kan ervoor zorgen dat je onbewust je kaakspieren aanspant, wat leidt tot knarsen en klemmen.

Tandheelkundige problemen

Een verkeerde uitlijning van de tanden of een slecht passende vulling kan tandenknarsen uitlokken. Een tandarts kan dit probleem vaak verhelpen.

Andere factoren

Tandenknarsen kan ook worden veroorzaakt door factoren zoals slaapproblemen, cafeïne- of alcoholgebruik en bepaalde medicijnen. Het is belangrijk om deze oorzaken te identificeren en aan te pakken.

Gevolgen van tandenknarsen

Schade aan het gebit

Tandenknarsen kan leiden tot het verlies van stukken glazuur, slijtage van tanden en kiezen, en zelfs breuken in het gebit. Dit kan uiteindelijk vullingen of andere tandheelkundige ingrepen vereisen.

Pijnlijke kaakspieren

Het constant aanspannen van de kaakspieren kan pijn en stijfheid in de kaken veroorzaken, wat soms uitstraalt naar de nek en schouders.

Slechte nachtrust

Tandenknarsen kan je slaapkwaliteit verminderen, wat weer invloed heeft op je algehele gezondheid en welzijn.

Behandeling van tandenknarsen

Gebruik van een bitje

Een anti-knarsbitje kan je tanden en kiezen beschermen tegen verdere slijtage. Het wordt op maat gemaakt door je tandarts en zorgt voor comfort tijdens de slaap.

Ontspanningstechnieken

Het leren omgaan met stress door middel van ontspanningsoefeningen of therapie kan helpen om tandenknarsen te verminderen.

Botox injecties

In sommige gevallen kunnen botox injecties worden gebruikt om de kauwspieren te ontspannen en knarsen te verminderen. Dit is een relatief nieuwe methode die steeds populairder wordt.

Tandartspraktijk Lammenschans: Specialist in bruxisme

Bij Tandartspraktijk Lammenschans in Leiden helpen we je graag bij het behandelen van tandenknarsen en de gevolgen ervan. Onze specialisten bieden:

  • Op maat gemaakte bitjes om je gebit te beschermen
  • Advies over het verminderen van stress en spanning
  • Behandelingen om schade aan het gebit te herstellen

Maak vandaag nog een afspraak om de juiste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Wat is bruxisme?

Bruxisme is de medische term voor tandenknarsen of kaakklemmen. Het kan zowel overdag als ’s nachts voorkomen en leidt vaak tot gebitsschade en kaakpijn.

Hoe weet ik of ik tandenknars?

Veel mensen merken het niet op. Symptomen zoals gevoelige tanden, pijnlijke kaken en een knarsend geluid tijdens de slaap kunnen erop wijzen dat je tandenknarst.

Kan een tandarts helpen bij tandenknarsen?

Ja, een tandarts kan een op maat gemaakt bitje aanbieden om je gebit te beschermen en eventuele tandheelkundige oorzaken van knarsen aanpakken.

Neem contact op met Tandartspraktijk Lammenschans

Heb je last van tandenknarsen of kaakklemmen? Neem dan contact op met Tandartspraktijk Lammenschans in Leiden. Onze ervaren tandartsen staan klaar om je te helpen met op maat gemaakte oplossingen en professioneel advies. Plan direct een afspraak!